Kurumsal Yetki Logolarımız
Bülten üyelik için e-postanızı yazınız.

Bursa Sanayisinde Dijital Dönüşüm Hamlesi Başladı

28.Mart.2019

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Türkiye ekonomisinin lokomotifi Bursa’yı yeni sanayi devrimine taşıyacak olan projelerine bir yenisini daha ekledi. BTSO’nun Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı işbirliğinde hazırladığı, ‘Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi’ (Model Fabrika), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın katılımıyla hizmete açıldı.

DOSAB’da kurulan Model Fabrika’nın açılış töreni BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ile BTSO Yönetim Kurulu üyelerinin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Törene Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Vali Yakup Canbolat, İçişleri eski Bakanı ve Bursa Milletvekili Efkan Ala, Bursa Milletvekili Refik Özen, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, BTSO Meclis, komite ve konsey üyeleri ile Bursa iş dünyası temsilcileri katıldı. 

“BURSA, DİJİTAL REKABETE HAZIRLANIYOR”

Model Fabrika’nın açılış töreninde konuşan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay, Bursa’nın mevcut sanayi potansiyeli ve BTSO liderliğinde yürütülen tarihi projelerle yeni bir atılımın eşiğinde olduğunu söyledi. Türkiye’nin makineleşme, seri üretim ve otomasyon olarak tanımlanan önceki 3 sanayi devrimini ıskalamak zorunda kaldığına dikkat çeken İbrahim Burkay, “Bursa gibi lider şehirler sayesinde ülkemiz, Endüstri 4.0’ı yakalamanın azmini ve heyecanını taşımaktadır. Yapay zeka ve nesnelerin interneti gibi yeni kavramların firmalarımızın iş yapış biçimlerini önemli ölçüde değiştirdiği yeni dijital çağda bizi rekabetçi kılacak ortamı hazırlamak adına önemli projeleri hayata geçirmekteyiz. Bu kapsamda başta TEKNOSAB, KOBİ OSB ve BUTEKOM gibi yatırımlarımız, Bursamızı yeni sanayi devriminin öncü şehirleri arasına taşımaktadır” diye konuştu.

“HEDEFLERİMİZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ÜRETEREK ULAŞABİLİRİZ”

Büyük ölçekli şirketlerden KOBİ’lere kadar, dijital dönüşüm için gerekli altyapı ve insan kaynağının yetiştirilmesi konusunda büyük bir heyecanla çalıştıklarını vurgulayan Başkan Burkay, Marmara Havzası’nın mekansal planlama ve yeni nesil teşviklerle Türkiye’nin hedeflerindeki rolünü daha da güçlendireceğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’yi dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına taşıma vizyonuna sahip olduğuna dikkat çeken İbrahim Burkay, “Bu hedefe ulaşmanın yolu yüksek teknolojiyi üretebilmekten geçiyor. Ülke olarak gerçekleştirdiğimiz güçlü kalkınma hamlesiyle birlikte yeni bir başarı hikayesine daha ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı. 

“MİLLİ TEKNOLOJİ GÜÇLÜ SANAYİ ATILIMIMIZIN SEMBOLÜ”

Firmaların dinamik iş yapış biçimleri ve inovatif araçlarla değişime uyum sağlamalarının büyük önem taşıdığını belirten İbrahim Burkay, “Bu kapsamda hayata geçirdiğimiz Model Fabrika, kamu- üniversite-özel sektör ortaklığında verimlilik artışından kaliteye, yalın üretimden dijital dönüşüme kadar birçok alanda firmalarımıza rehberlik yapacak. Ankara’nın ardından ülkemizin sanayi başkenti Bursa’da hayata geçen Model Fabrikamız, yerli firmalarımızdan temin ettiğimiz tezgahlar ve robot sistemleriyle ülkemizin milli teknoloji güçlü sanayi atılımının da yansıması olacak” dedi.

“MODEL FABRİKA İŞLETMELERİ EĞİTECEK”

Türkiye’nin teknolojik bağımsızlığını kazanarak 2023, 2053 ve 2071 vizyonu doğrultusunda milli ve yerli hamlelerle daha güçlü bir geleceğe ilerleyeceğine inancının tam olduğunu vurgulayan Başkan Burkay, BTSO’nun MESYEB ve BUTGEM gibi projeleriyle nitelikli istihdama dönük çalışmalarının yanında işletmelerin eğitimi için geliştirdikleri Model Fabrika projesiyle Türkiye’nin kalkınmasına destek vermeyi sürdürdüklerini kaydetti. İbrahim Burkay, “Model Fabrika başta olmak üzere tüm projelerimizi destekleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank’a ve hükümetimize teşekkürlerimizi sunuyorum” diye konuştu.

SANAYİCİYİ MODEL FABRİKA’YA DAVET ETTİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye’nin hedefleri doğrultusunda Bursa’ya olan inancını ifade ederek, “Bursa iş dünyasına canı gönülden güveniyorum. Bugün burada Başkanımızı dinledikten sonra bu güvenin iki katına çıktığını ifade etmek istiyorum. Bursa’nın sanayicileri, yeniliğe her zaman kucak açan; hızlı uyum sağlayan proaktif bir yapıda. Bu tesis ile Bursalı sanayicilerimiz teknolojiyi kendileri geliştirecek ve öğrenecek; öğrendiğini de adapte ederek üretime aktaracaktır. Bu eğitim merkezimiz sadece Bursa’ya değil çevre illerimize de hizmet verecek. Bu tesisin yüksek teknolojili üretim yapacak firmalarımıza büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. Sanayicilerimizi Model Fabrika’dan en etkin şekilde faydalanmaya davet ediyorum” dedi. 

“BURSA, MODEL FABRİKAYI FAZLASIYLA HAK ETTİ”

Model fabrikaların görerek ve uygulamaya dayalı öğrenme yoluyla üretim süreçlerinin kusursuz hale gelmesine imkan oluşturduğunu ifade eden Oktay, “Model fabrikaların kurulacağı yerler belirlenirken bölgede güçlü bir sanayi tabanı olmasını dikkate alıyoruz. Bursa Model Fabrika’yı ekonomik kapasitesiyle, üretimiyle, çalışkanlığıyla hak etmiştir. Fazlasını da hak etmektedir. Model Fabrika ile Bursa sanayisinin rekabet gücünü çok daha ileri seviyelere taşıyacağız. Model fabrikalarımızın sanayimize kazandırdığı yeni bakış açısı, Bursamızı yeni teknolojili üretim merkezi haline getirme hedeflerimize bir adım daha yaklaştırmıştır” ifadelerini kullandı.

ARTIRILMIŞ GERÇEKLİKLE MONTAJ EĞİTİMLERİNİ İNCELEDİ

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, kent protokolüyle birlikte açılış kurdelesini kesti. Fuat Oktay, açılış töreninden sonra Model Fabrika’nın kontrol odasında sunulan uzaktan bakım ve montaj eğitimlerini artırılmış gerçeklik teknolojisiyle inceledi. Oktay, fabrikanın üretim ve montaj hattını gezerek, Başkan Burkay ve yetkililerden de bilgi aldı.